Herbruikbare verpakkingen voor extra duurzaamheid 

2024-05-31
Leontien Verkaik

Wist je dat 2021 80% van de verpakkingen in Nederland gerecycled of hergebruikt werd? Veel verpakkingen zijn ontworpen voor eenmalig gebruik, maar kunnen vaak meerdere keren worden gebruikt. Kartonnen verzenddozen bijvoorbeeld, zijn vaak stevig genoeg voor hergebruik. Met een retourstrip of stevig materiaal kunnen deze verpakkingen een cruciale rol spelen in de circulaire economie. In dit blog lees je over de voordelen, nadelen en welke verpakkingen meerdere keren kunnen worden gebruikt. 

Ruim aanbod aan herbruikbare verpakkingen 

Er zijn verschillende herbruikbare verpakkingen, elk geschikt voor specifieke toepassingen en hergebruik. Retour verzendzakken en -dozen met plak- en retourstrips kunnen twee keer gebruikt worden. Gripzakjes en ronde kartonnen kokers zijn ideaal voor onbeperkt gebruik vanwege hun gemakkelijke hersluitbaarheid. Amerikaanse kartonnen vouwdozen kunnen ook meerdere keren gebruikt worden, maar vereisen nieuwe tape voor elke sluiting. Deze diverse herbruikbare verpakkingen bieden milieuvriendelijke oplossingen voor verschillende transport- en opslagbehoeften. Controleer altijd de staat van de verpakking om te beslissen of hergebruik mogelijk is. 

De voordelen van herbruikbare verpakkingen 

Herbruikbare verpakkingen bieden zowel milieuvriendelijke als economische voordelen. Ze verminderen de vraag naar nieuwe materialen, sparen natuurlijke hulpbronnen en beperken afval. Herbruikbare verpakkingen helpen ook CO2-uitstoot te verminderen door hun langere levensduur. Voor bedrijven leveren ze kostenbesparingen op, omdat er minder vaak nieuwe verpakkingen nodig zijn. Door voor herbruikbare verpakkingen te kiezen, dragen consumenten en bedrijven bij aan een groenere toekomst. 

De minpunten van een herbruikbare verpakking 

Hoewel herbruikbare verpakkingen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen om te overwegen. Een belangrijk nadeel is dat ze vaak duurder zijn in aanschaf dan wegwerpverpakkingen. Bovendien moeten herbruikbare verpakkingen zorgvuldig worden geïnspecteerd op kwaliteit en schade voordat ze opnieuw worden gebruikt voor verzending. 

Het verminderen van de vraag naar nieuwe grondstoffen 

Herbruikbare verpakkingen zijn een krachtig middel om afval te verminderen. Door herhaaldelijk te worden gebruikt, verminderen ze de vraag naar nieuwe grondstoffen en beperken ze de hoeveelheid afval op stortplaatsen. Dit draagt bij aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen en vermindert de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van nieuwe verpakkingen. Door te kiezen voor herbruikbare verpakkingen kunnen zowel consumenten als bedrijven een significante bijdrage leveren aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk en het creëren van een duurzamere toekomst. 

Divers assortiment aan herbruikbare verpakkingen 

Profipack biedt een breed assortiment aan herbruikbare verpakkingen die perfect inspelen op de moderne behoeften van duurzaamheid en milieubewustzijn. Met diverse herbruikbare verpakkingsoplossingen helpt Profipack niet alleen bij praktische behoeften, maar ook bij het verminderen van afval. Van herbruikbare kartonnen dozen tot retour verzendzakken, ons assortiment biedt diverse opties. Door te kiezen voor herbruikbare verpakkingen bij Profipack kunnen zowel bedrijven als particulieren hun ecologische voetafdruk verkleinen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.  

De volgende herbruikbare verpakkingen zijn verkrijgbaar:  

 • Coex retourzakken 

 • Gebruikte kartonnen dozen  

 • Kartonnen dozen 

 • Hersluitbare gripzakjes 

 • Vierkante kartonnen kokers 

 • Ronde kartonnen kokers 

 • Autolock dozen 

 • Retourdozen 

 • Speedboxen 

 • Postdozen 

 • Dozen met fixatie 

 • Stazakken 

 • Verhuisdozen 

Producten van kwaliteit en het beste advies 

Bij Profipack vind je niet alleen een breed assortiment aan herbruikbare verpakkingen, maar ook diverse andere verpakkingsoplossingen zoals kartonnen dozen, enveloppen en beschermende materialen. Onze deskundige team staat altijd klaar om je te adviseren en te helpen bij al je verpakkingsbehoeften, met hoogwaardige producten en professioneel advies.